Ett enkelt recept

Nu har jag hängt med i den så kallade pedofildebatten i några månader och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag har fått kontakt med människor som har gett mig något väldigt värdefullt: kunskap. Jag har även fått en liten skärva av insikt i hur det måste kännas att tillhöra denna hatade och utstötta grupp som pedofilerna utgör. Det har varit mycket diskussioner om gränser och nyanser, barnpornografi, vad som triggar övergrepp och mycket annat. Emellanåt har det nästan varit för mycket att ta in på en gång och definitivt för mycket att egentligen förhålla sig till.

Så jag vill bjuda på ett enkelt recept för er där ute att börja närma er insikter om pedofiler.

Ingredienser:

1. En liter ordkunskap där du inser att orden "pedofil" och "förövare" inte betyder samma sak
2. Ett knippe tankar på en person som går från barn till vuxen och inser att han/hon är pedofil
3. En skopa insikt att pedofiler finns och alltid kommer att finnas
4. En hink insikt att hat och ilska aldrig har löst några problem, någonsin
5. Två hinkar insikt att vi kan arbeta förebyggande mot övergrepp genom att förstå hur en människa blir en förövare
6. En nypa förståelse för att det är från pedofilerna själva vi får bäst insikt i hur pedofiler tänker och fungerar
7. Medmänsklighet i valfri mängd. Blanda gärna med lite insikt i att pedofiler också har varit barn en gång

Börja med att kleta in ingrediens nr 1 så att den fastnar överallt. Strö ut ingrediens nr 2 och känn verkligen dess betydelse för resultatet. Häll raskt i nr 3 för det visste du egentligen att du var tvungen att blanda i, vare sig du vill eller inte. Töm ingrediens nr 4 över allt det andra fast det känns tungt och motsträvigt. Du visste egentligen om denna ingrediens också, redan innan du började tillaga receptet. Häll i nr 5 skopa för skopa samtidigt som du tänker på att den här ingrediensen inte alls är konstig och skrämmande när ordet "pedofil" är borta ur den. Blanda lite till så att nr 1 verkligen är ordentligt inarbetad. Det kan ta ett tag. När det är dags för nr 6 måste du känna dig så komfortabel med receptet att du själv förstår att det enda sättet att blanda in denna ingrediens är med förståelse och förmåga att se förbi sina personliga känslor.

Slutligen strör du en rejäl mängd nr 7 över det hela. Servera med eftertanke.
Kommentarer
Postat av: Ninni

Svårare än så är det inte!

Det fina med detta recept e att man kan ta det i sitt eget tempo. Bara man andas lugnt och tar det stilla så lyckas alla som bara vill med denna bakelse.

2009-10-12 @ 20:28:06
URL: http://minatankar1.wordpress.com/
Postat av: Emma - försöker tala klarspråk

Hej du! Hade inte förväntat att se dig här, men är glad att göra det. :) Jepp, precis så är det. Inga tidsangivelser finnes, bara man andas samtidigt. Den smakar väldigt gott när den är klar, men det visste du nog redan! Kram

2009-10-12 @ 20:30:13
URL: http://honestlyspeaking.blogg.se/
Postat av: Nicolai de Bauer

Mat-Tina kunde inte ha gjort det bättre! ^.^ Jag måste säga att jag beundrar dig och din drivkraft, Emma. Att det någonstans finns en så omtänksam person som du gör mitt liv mer värt att leva. Du har känsla och intellekt som få andra - något som krävs i en så svår debatt som denna. Tack för ditt engagemang.



Nicolai de Bauer

2009-10-16 @ 01:07:17
URL: http://nicolaidebauer.wordpress.com
Postat av: Frida

Jag förstår inte riktigt varför man ska lägga sin energi på att förstå just pedofiler? Jag skulle ALDRIG fördjupa mig i ämnet? Varför hjälpa dem när det finns så många andra som enligt mig förtjänar det bättre?!

Dock har jag väldigt svårt att acceptera just för att jag jobbar med utsatta barn och deras anhöriga, då är det liksom svårt att tycka synd om pedofilen.

Men du och alla andra bloggare och pedofiler kan ju myspysa med era små söta recept....

2009-10-16 @ 11:51:14
URL: http://fridalundh.blogspot.com
Postat av: Emma - försöker tala klarspråk

@ Nicolai: Tack, det var väldigt fint sagt!! :D



@ Frida: Varför förtjänar andra det bättre? Tror du att det är kul att vara pedofil? Jag tror att du blandar ihop pedofiler och människor som förgriper sig på barn. Jag anser att man genom att förstå pedofiler bättre och göra det lättare för pedofiler att söka hjälp och stöd för att lära sig att leva med sin läggning utan att skada sig själv eller andra kan förhindra övergrepp på barn. Om du säger att jag ska myspysa med mina söta recept så kan ju du myspysa någon annanstans med din brist på empati. Du ska veta att anledningen att jag ens halkade in i pedofildebatten är för att jag bryr mig oerhört mycket om barn och i mina ögon kan man inte å ena sidan sitta och avsky pedofiler och å andra sidan vilja förhindra övergrepp. Det är inte rätt väg att gå.

2009-10-18 @ 21:20:43
URL: http://honestlyspeaking.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag tycker det är pedofilens ansvar att söka hjälp och att inte förgripa sig på barn inte mitt ansvar att hjälpa dem och se till att de "håller sig" från det?

Om det inte är "kul" att vara pedofil som du skriver och om man inte är en våldtäksman men har den läggningen så är det väl bara att inte förgripa sig på barn eller se på porr där barn blir våldtagna och utnyttjade? På vilket sätt behöver pedofilerna din eller min hjälp? Det fattar jag inte alls...

Och ja, jag har brist på empati men det kan jag leva med.

2009-10-20 @ 13:16:11
URL: http://fridalundh.blogspot.com
Postat av: Emma

@Frida: Jag håller med om att det är pedofilens ansvar som individ att inte begå brott. <b>Men vem katten ska han/hon vända sig till för att få hjälp och stöd för att lära sig hantera sin läggning?</b> Sådana vänligt sinnade människor som du eller? Vilken tur att du kan leva med din brist på empati. Jag å andra sidan tycker att det är för jävligt då jag anser att människor med brist på empati inte gör något annat än att bidra till ett samhälle där våldsbrottslingar av alla de slag blir till.



Och om vi aldrig ska ta ansvar för att hjälpa andra människor så kan vi väl skippa all barnomsorg, äldrevård, juridiska instanser, socialen, all vård överhuvudtaget för den delen! Och så vidare. Var och en får sköta sitt. Det kommer att bli en underbar värld..

2009-10-20 @ 13:27:55
URL: http://honestlyspeaking.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback